Kategorier
Uncategorized

Vurdering av nettbutikk/nettside

1 – Førsteinntrykk

ARKET gir godt førsteinntrykk. Det er en nettbutikk som fort gir en klar oversikt. Even Ødegård kommer med en 5 sekunders regel i et blogginnslag for INEVO. Denne regelen kan nesten bli brukt som et virkemiddel for å vurdere førsteinntrykket på en nettbutikk. Man kan ut ifra 5 sekunder avgjøre om førsteinntrykket er godt. Dette gjøres ved at kunden kan svare på de tre spørsmålene listet nedenfor.

  1. Har jeg kommet til riktig sted?
  2. Hva er det jeg kan gjøre her?
  3. Hvorfor skal jeg gjøre det her?

For å vurdere ARKET skal jeg nå gå igjennom de tre spørsmålene utifra egen oppfattelse som jeg selv gjorde på 5 sekunder inne på arket.com.

  1. Har jeg kommet til riktig sted? – Ja. Det er tydelig at man har kommet til rett sted. Arket står tydelig frem i tilsvarende logo som de har i fysiske butikker. Det er også en klar oversikt over hva som selges.
  2. Hva er det jeg kan gjøre her? – På arket sine nettsider er det tydelig at man kan handle klær. Både til dame, mann, barn, baby, interiør og en egen kategori som heter reise.
  3. Hvorfor skal jeg gjøre det her? – Det som vises størst på forsiden når man først kommer inn i nettbutikken er deres SS22 (spring summer collection). Altså det er mulig å kjøpe inn det nyeste fra deres sortiment og det viser at de er en nettbutikk som stadig oppdateres. Man får også lett se at man får 10% på første kjøp ved å melde seg inn på deres nyhetsbrev.

Ellers er nettbutikken designet i svart og hvit, og er med det en ryddig og «rolig» nettbutikk. Noe som gjør den minimal og gir produktene hovedfokus.

2 – Synlighet

ARKET er en velkjent butikkjede, og er gode på reklame som blant annet Google Ads og Google Shopping. ARKET er sammen med Zalando og Miinto øversts på annonser hvis man for eksempel googler «jeans dame». ARKET er samt synlig på Instagram shop.

3- Brukervennlighet

ARKET gjør det enkelt for hvem som helst til å kunne bruke deres nettside. Valg av språk gjør det enkelt å orientere seg rundt. Nettbutikken er organisert etter kjønn samt barn, interiør og reise. Det er videre underkategorier som gjør det enkelt å finne fram til det man leter etter. Det er et tydelig søkefelt, logg inn, kundeservice med mer og handlekurv.

(skjermbilde hentet fra ARKET.com)

ARKET er også tilpasset mobil. Du får den samme oppleves fra mobil som man gjør på en PC. Det finnes ingen ARKET applikasjon. Dette kan være noe ARKET kunne opprettet for å øke brukervennligheten og kanskje gjøre det enda lettere for de faste kundene å stadig besøke nettbutikken da den vil bli mer tilgjengelig for dem.

(skjermbilde hentet fra ARKET.com)

4 – Kjøpsprosessen

Kjøpsprosessen på ARKET er enkel. i tillegg er det gratis frakt for bestillinger over 1500kr. Priser er tydelige og det er enkelt å vite hva som stadig er det neste steget, da det står tydelig på skjermen. Har man bestilt fra ARKET før er det en svært enkel og kort prosess da man har lagret personlig informasjon samt adresse til hvor pakken skal leveres. Er det første gang man bestiller fra ARKET er prosessen mer kompleks men ikke kompleks nok til at alle skal kunne klare det. Det er en standard «checkout». Navn, epost, telefonnummer, personnummer og adresse. Neste steg videre er hvor pakken skal leveres. Her kommer det opp forslag til din nærmeste mulighet for postmottakelse. Det er også oppgitt forventet leveringstid, så kunden har en viss anelse om hvor lang til det kommer til å ta før de mottar varene.

Når man har luket ut dette så er det videre til betaling. Alt dette på samme side. ARKET tilbyr kort (visa, MasterCard osv), de tilbyr klarna (mulighet for å betale innen 30 dager), og PayPal. Alle betalingsmuligheter som ARKET tilbyr er presentert med logoer. Dette er med på å gjøre betalingsprosessen tryggere.

 Når dette er gjort er det bare å betale og hvis bestillingen er over en viss sum må den ofte godkjennes via Bank ID. Så får man en e-post med at bestillingen er godkjent. Man får også en ny e-post når bestillingen er på vei samt når den er klar for henting. ARKET tilbyr gratis retur innen 30 dager etter kjøp, så det er fult mulig å returnere varer hvis det ikke skulle falle i smak. En retur fra ARKET er like lett som en bestilling da man får med returskjema samt returetikett.

(skjermbilde hentet fra ARKET.com)

5 – Teknologi/hastighet

Personlig har jeg aldri opplevde ARKET til å være tregt. Derimot kan det ta litt lenger til en antatt at bildene av produktene dukker opp. Dette er ikke tilfellet hver gang, men av og til. Nok til at man kan bli utålmodig og lukker siden.

6 – Kundetilfredshet

ARKET viser ikke til andre kunders erfaring og anmeldelser. Noe som kunne ha vært et godt hjelpemiddel for å få en usikker kunde til å handle. Derimot mestrer ARKET å informere om hvordan de operer bærekraftig. Altså hvordan de ønsker å redusere deres fotavtrykk på miljøet. Slik informasjon kan bidra til at miljøbevisste kunder opplever ARKET som en troverdig og oppdatert nettside.

(skjermbilde hentet fra ARKET.com)

7 – Trygghet

Det er en trygghet i seg selv at man har mulighet til å returnere varer innen 30 dager. Samt er det mulighet for å lett komme i kontakt med kundeservice. Det er lett å orientere seg fram på kundeservice, og man får raskt svar!

(skjermbilde hentet fra ARKET.com)

8- Kundekommunikasjon

ARKET er aktive på sosiale medier og er gode på oppdateringer. På Facebook har personer mulighet til å legge inn anmeldelser. ARKET svarer på de aller fleste anmeldelsene. Både gode og dårlige anmeldelser. Derimot er ikke ARKET like flinke til å alltid svare på spørsmål de får på Instagram. De har nesten 1 million følgere på Instagram med ca. 5-20 kommentarer på hver post. Det er ikke alle kommentarer som er spørsmål, så det burde ikke være vanskelig å svare på dem. Kan være at disse spørsmålene blir svart privat til hver enkelt person, men det hadde vært gunstig for ARKET å vise at de offentlig tar seg tid til å svare på spørsmålene.

9 – Priser, utmerkelser og artikler

Jeg har ikke klart å finne priser eller utmerkelser. Regner med at hvis ARKET har blitt utdelt noe av dette så hadde det blitt presentert og lagt tilgjengelig på nettsiden.

10 – Konsept og strategi

ARKET har et enkelt og oversiktlig konsept. Det er lett å se hva som selges og hva som ønskes av ARKET. Det er lett å få en forståelse av at de ønsker mer-salg ved at de stadig viser frem andre produkter «som jeg kanskje vil like».

Kilder brukt:

https://inevo.no/blogg/hvordan-vurdere-din-nettbutikk/

https://www.arket.com/en_nok/index.html

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *