Kategorier
Uncategorized

Den digitale krigen fra Zelenskyj

Sosiale medier blir et verktøy og hjelpemiddel for president Volodymyr Zelenskyj under krigen mot Russland. Presidenten bruker sosiale medier og teknologien for å skape narrativer gjennom å spre informasjon og ytre meninger. Samt har sosiale medier vært et stort kommunikasjonsverktøy slik at president Volodymyr Zelenskyj når ut til sitt eget folk samt verden. Gjennom bruken av sosiale medier, taler og annen kommunikasjon kan han prøve å holde kampviljen oppe hos ukrainere, men også for å få frem budskap og sanke støtte hos andre land og internasjonale aktører.

På denne måten har også internasjonale medier også fått muligheter til å kunne oppdatere seg og videre formidle presidenten sitt innhold.

Under FNs sikkerhetsrådsmøte reiste den ukrainske FN- ambassadøren seg og holdt opp telefonen sin for å vise et videoklipp. Videoklippet viste Russlands innovasjon og dermed at den russiske FN-ambassadøren løy. Da han mente at det ikke var realiteten. Dette viser at digitale verktøy er med å skape oppfatninger av krigen, og at bilder, historier og filmer fra ofrene og presidenten vil endre oppfatningen av krigen som foregår mellom Ukraina og Russland.

Ung helt som president

En annen viktig faktor å huske på er at Zelenskyj er en ung president. Det samme er hans tidligere valgkampleder. Mykhajlo Fedorov er så vidt over 30 år og er Ukrainas digitaliseringsminister. Fedorov og Zelenskyj vet hvordan sosiale medier og andre digitale verktøy brukes. Vi kan heller ikke glemme at Zelenskyj er en tidligere ung skuespiller med stor følge på sosiale medier, og er vant til å utrykke seg samt som han har erfaring innen PR, kommunikasjon og TV. Altså han er en tidligere underholder, noe som kan ses gjennom hans taler som ofte er inspiriet av Winston Churchill.

Førstedamen Olena Zelenska er også aktiv på sosiale medier. På Instagram legger hun ut innlegg og oppdaterer. Som tidligere manusforfatter har hun erfaringen med kommunikasjon og god tekst som hun linker med sterke bilder. Som ektepar gjør de en god jobb og begge er opptatt av å spre informasjon og budskap. Samt blir budskapet enda sterkere når førstedamen også er med på sosiale medier.

Zelenskyj har stått fram som en global helt via digitale kanaler da han avviste et amerikansk tilbud om å evakuere. «Jeg trenger ammunisjon, ikke en tur» var svaret fra presidenten til den amerikanske regjeringen. Flere mener at denne setningen fra Zelenskyj vil gå inn under verdenshistorien. Hans smarte bruk av sosiale nettverk har bidratt til beseiring av et propagandasystem som forsøkte å spre falske nyheter om at han hadde flyktet. Derimot ble Zelenskyj en tilstedeværende president som aktivt holder kommunikasjonen oppe for befolkningen samt verden.

Live er bedre

Blant annet bruker presidenten direkte kommunikasjon. Direkte (live) bruk av sosiale medier øker troverdigheten. Nettopp fordi det ikke er mulig å redigere og fikse på innholdet. På denne måten blir innholdet til Zelenskyj oppfattet som oppriktig og ærlig.

Direkte taler har resulterte i sterk påvirkning på vestlige land, da Zelenskyj har klart å få sympati og støtte. Kommunikasjon fra Ukraina har dermed stor betydning.

Under Zelenskyj sine taler har han vært bestemt og selvsikker, han leser heller ikke opp ordene sine fra papir, men han snakker rett inn til kameraet og rett inn til folket.

Kommunikasjon med tech-ledere

Tech-ledere som Elon Musk, Jeff Bezos og Tim Cook er med på å støtte den ukrainske presidenten. Samt har han også kommunikasjon med lederne for PayPal, Netflix, Microsoft og YouTube. Resultatene av denne kommunikasjon er sanksjoner mot Russland. Tech-selskapene velger å støtte Ukraina og president Zelenskyj og dermed blokker Russisk propaganda. Samt beskytter de Ukraina for cyberangrep.

Facebook

Presidenten bruker blant annet Facebook som et kommunikasjonsverktøy. Der legger han ut selfie-videoer. Zelenskyj framstår som en del av folket, da han skaper tillit mens han går utenfor kontoret og i gatene utkledd i t-skjorte og jeans. Han viser at han ikke gjemmer seg og han vil ikke reddes. Mye av denne kommunikasjon gjennom video vekker medfølelse og oppmerksomhet.

President Zelenskyj har selv operert på sine sosiale nettverk og har vist seg for offentligheten direkte, formidlet seg personlig med egen stemmer og klart å fjerne de falske nyhetene. Den digitale aktiviteten fra presidenten har den ukrainske hæren og befolkningen stilt seg på presidentens side og det samme har vestlige land.

Kilder:

https://www.arabnews.com/node/2037236

https://www.nrk.no/ytring/den-digitale-slagmarken-1.15883292

https://edition.cnn.com/videos/media/2022/03/09/volodymyr-zelensky-social-media-ukraine-todd-dnt-intl-tsr-vpx.cnn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *