Kategorier
Uncategorized

«How to» med influenser-markedsføring

Influenser-markedsføring er en form for nettbasert markedsføring som med tiden har blitt et stort begrep innen markedsføring. Influenser-markedsføring er en markedsføringsmetode som kan minne om gamle samt nye markedsføringsverktøy. Forskjellen er at resultatene av kampanjen er et samarbeid/avtale mellom merkevare og influenser.

Mange kan tenke at det ideen om influenser-markedsføring involverer kun kjendiser. En influenser sitter på en makt som kan påvirke andres kjøpsbeslutninger med grunnlag av hans eller hennes autoritet, posisjon, kunnskap eller annet forhold som han/henne har til deres publikum.

Er du nysgjerrig på hva influenser-markedsføring er eller om du er en del av en nyetablererne merkevare kan dette blogginnslaget være en start på den reisen.

Hvordan legge en influenser-strategi og kom i gang

Som merkevare vil det være avgjørende å finne en influenser som kan naturlig og ærlig representere deres merkevare og hva dere selger. Da influenseren selv har brukt tid på å bygge opp sin egen merkevare.

Det er betydelig å huske at de fleste influenser har et stort online følge av ivrig og entusiastisk publikum som bryr seg om hva influenseren mener. Som merkevare vil det være en fordel å finne en influenser som er relevant, og kan representere samt oppriktig kan like/anbefale produktet/tjenesten deres.

Bestemme plattform/kanal er også en del av strategien. Merkevarens bransje har en betydning for valg av plattform, samt har den valgte influnseren en plattform hvor han/hun har mest følge og mest potensiale. Det kan også være en plattform som han/hun foretrekker. Her er det to parter som er med på å bestemme og legge strategi. Derimot kan det være en fordel å ha en ide om hvordan man ønsker at kampanjen skal se ut. Er man i mote og skjønnhetsbransjen vil Instagram eller YouTube være smarte plattformer. Da dette er plattformer hvor slike influensere arbeider mest og har stort følge.

En del av strategien er å ha ideer for kampanjekonsepter og hvordan de kan være kreative. En god kampanje vil dukke opp i feed på sosiale medier. Finn en influenser som kan nå ut til din ønsket målgruppe, samt at den personen som gjør det har gode kommunikasjonsegenskaper og kan bruke de på en kreativ måte.

Gjennomføringen av en god influenser-kampanje krever overvåkning og oppfølgning. Da det er flere personer involvert og man samarbeider med andre. Det kan oppstå misforståelser og feil. Det er ofte store mål som er ønsket resultat av slike kampanjer. Oppnå økt merkekjennskap og salg. Begrens målene hvis man er nyetablererne bedrift og heller fokuser på å få kjennskap fra den yngre kundebasen eller nå ut til en helt annen målgruppe.

Velg ut noen influensere deres mener kan være relevante for kampanjen, velg plattform/plattformer og sett mål. Når en strategi er valgt så er man nødt til å finne ut av hvordan man skal komme i kontakt med influenseren. Enten melding via deres egne plattformer eller så har de fleste etablerte og profesjonelle influensere kontaktinformasjon for business-henvendelser i bioen deres.

Hva ser man etter i de mulige samarbeidspartnere?

En influenser kan være hvem som helst. Det er følge de har som gjør dem innflytelsesrike og dermed ha påvirkningskraft.

Som nevnt er influenser-markedsføring et samarbeid. Et samarbeid mellom merkevare og en eller flere influensere. Det er derfor flere ting man kan undersøke og tenke på når det gjelder valg av samarbeidspartner. I dette tilfellet er det en influenser som er merkevarens samarbeidspartner. Et godt samarbeid mellom influenser og merkevarer krever åpen kommunikasjon. Tydelig dialog vil være nøkkelen til oppfølgning og overvåkning gjennom hele samarbeidet. Det er derfor viktig å velge seg ut en samarbeidspartner som kan gjøre nettopp dette. Det kan man vite gjennom andres erfaring med influenseren, og hvilke referanser de har.. Man kan også se om personen er lyttende og strukturert gjennom de første møtene hvis personen eventuell for kampanjen. Samt kan det også være avgjørende og se etter kompetanse og erfaring. Velge influenser med tanke på hvilken bransje man er i. Samarbeidspartneren burde kunne forstå virksomheten og hva produktet/tjenesten er ment for. Velg derfor en influenser som er i samme bransje. Om dette er mote og skjønnhet eller andre produkter/tjenester.

Hva må reguleres i samarbeidet?

Å regulere samarbeidet vil være en fordel da det sikres en forståelse og enighet i samarbeidet. Begge parter vil ha en forståelse i hva som skal leveres av resultater og hva som er ønsket sluttresultat. Samt vil en avtale som dette ansvarliggjøre at merkevaren følger opp samarbeidet som en profesjonell partner. En avtale kan blant annet inneholde:

  • Hva er kampanjen og hva skal publiseres
  • Hvilken plattform skal brukes
  • Rettigheter (bruk av bilder, video osv) og hvor lenge har dere rettigheter
  • Rapportering (hvor ofte og hvordan) og ønsket svartid
  • Eventuelle andre aktiviteter (ønsker man mer? Eventuelt at influenseren forplikter seg til å delta på, eksempelvis lanseringer, eller at influenseren er aktivt med å svare på spørsmål som dukker opp på plattformen til merkevaren)
  • Krav til merking av innlegg
  • Skattemessige konsekvenser ved eventuell sponsing av produkter/tjenester
  • Kompensasjon

Markedsføringslov

Ulovlig markedsføring er en av risikoene da influenser-markedsføring stadig øker i sosiale medier. I slik form for markedsføringen er flere aktører involvert, og det er da det ofte oppstår forvirring om hvem som har ansvaret for at markedsføringen er gjort i henhold til lover og regler altså markedsføringsloven.

Det er blant annet forbudt med skjult reklame. Markedsføringen som skjer online, skal presenteres slik at den tydelig er laget og gjort for markedsføring. Det betyr at markedsføringsmaterialet må merkes godt. Er ikke det tilfellet vil det bli en villedende utelatelse av opplysninger og i strid med loven. Da skjult reklame er ulovlig fordi forbrukeren har krav på å vite når de selv blir utsatt for reklame.

Innhold som fremmer salg av produkt/tjeneste på blant annet Instagram må merkes. Uansett fordel som kommer av innholdet. Merkingen må ha god plassering og være tydelig for publikum/forbrukere.

Så hvem har egentlig ansvaret? Alle aktører i markedsføringskjeden i prinsippet skal holdes ansvarlig. Da markedsføringsloven retter seg mot næringsdrivendes markedsføring i vid forstand. Advokatfirmaet Wiersholm tar for seg regelverket og kommer derfor til anvendelse på (1) influenseren, (2) annonsør, (3) nettverket, (4) reklamebyrået som har utformet kampanjen og (5) andre næringsdrivende som har vært involvert i markedsføringen og kampanjen.

Gode avtaler og regler vil være lønnsomt. Det vil resultere i at flere influensere arbeider bedre i markedsføringskanalen, samt gi annonsørene bedre uttelling for sine investeringer og det vil også redusere eventuelle risikoer.

Kilder

https://blog.inzpire.me/

https://blogg.markedspartner.no/hva-er-influencer-marketing

https://blogg.markedspartner.no/influencer-marketing-ting-du-bor-tenke-pa-for-du-signerer-samarbeidsavtalen

https://influencermarketinghub.com/influencer-marketing/

https://wiersholm.no/nyheter/influencer-marketing-hvem-star-ansvarlig-for-innholdet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *