Vi lever i en digital verden og omkring 60 % av beslutningsprosessen er gjort før kunder er i kontakt med de fleste bedrifter. Det er mye som kan gjøres innenfor digital markedsføring og det er store muligheter for vekst for alle som velger å eksperimentere og gjøre digitale valg. Blant annet med blockchain.
De siste årene har det blitt rettet mye oppmerksomhet til hvilke muligheter som ligger i denne teknologien. Blockchain-begrepet stuerent og selv store institusjoner legger ikke skjul på at de eksperimenterer med denne teknologien.
Den opprinnelige blokkjeden utgjør databasen for en elektronisk valuta Bitcoin. Siden 2009 da det først ble introdusert har ordet dukket opp flere ganger samt flere alternativer for eksperimentering med blokkjeder og lignende teknologi.
De siste årene har denne teknologien som først ble brukt som et fundament for elektronisk betalingsmiddel fått mye oppmerksomhet mot de ulike mulighetene det tilbyr. I motsetning til Bitcoin er blockchain-begrepet stuerent og selv store institusjoner legger ikke skjul på at de eksperimenterer med denne teknologien.
Handelstransaksjoner, som Bitcoin, er den mest kjente applikasjonen som kjører på blockchain-teknologi. Andre typer applikasjoner er online spill, stemme applikasjoner, aksjehandel, personlig ID og autentisering, forsikring, supply chain tracing og kapitalforvaltning. Altså mange ulike muligheter for hvordan kundene får vært en del av bedriften og hvordan bedriften kan inkludere kundene. Både via digital markedsføring men også lede kundene «bak kulissene» og bygge tillitt.
Blockchain er en ny og spennende teknologi og flere snakker om det som en revolusjonerende måte å drive markedsføring på. Plattformen fungerer som et åpent og effektivt transaksjonssystem og fasiliteter desentraliserte applikasjoner som man kan stole på uten TTPs.
Samtidig ser vi at allmenn adopsjon går tregt og få bedrifter og organisasjoner bruker blockchain i deres virksomhet. Dette skyldes at teknologien er relativt umoden og det er fortsatt store utfordringer knyttet til skalerbarhet. De fleste forbrukere som eier kryptovaluta ser på det som en langsiktig investering fremfor et middel for hverdagslige handelstransaksjoner.
Unicef benytter seg av flere digitale kanaler. De bruker blant annet TV-reklame og reklame via YouTube. Samt bruker også Unicef andre plattformer som Instagram og Facebook. Den er ikke like synlig. Det er tydelig at Unicef bruker TV-reklame som en form for innsamling. Personlig har jeg ikke sett åpenbar reklame/annonsering fra Unicef utenom TV. Da det kan virke som Unicef har holdt seg til det gamle, og kanskje ikke tenkt større. Unicef er en godt etablert forening med stor følge på både Facebook og Instagram. Der og på TV er det tydelige tiltak som er gjort for å samle inn penger. Unicef og andre hjelpeorganisasjoner spiller på andres følelser og emosjoner ved bruk av bilde og video. Da det er avgjørende for mulige donasjoner å se hva dem eventuelt bidrar med og hva dem gir penger til. Vi får sympati og vi gir sympati. Det er litt slik det fungerer.
Unicef sine digitale målsetninger vil være basert på de digitale tiltakene de gjør for å nå målene deres. Den dag i dag så tror jeg Unicef ønsker å øke synligheten og kanskje spre sine verdier utover TV-reklame. Basert på at teknologien tilsier at flere og flere spoler over reklame, og vil helst unngå å se på den når man ser på TV. Samt er det færre som ser på kanaler og heller bruker andre funksjoner på TV som Appel-TV.
For øyeblikket er ikke synligheten til Unicef så lett å se hvis man ikke gjøre direkte og organiske søk inne på Google, Facebook eller Instagram. For eksempel. Unicef får heller synlighet gjennom TV-reklame eller nå de blir nevnt på nyhetskanaler/andre nyhetsplattformer.
Det kan derfor være taktisk å gjøre søkeordsanalyser. Altså legge til flere søkeord som omhandler og er relevant for deres organisasjon.
Det kan for eksempel dreie seg arbeidet de gjør, mer om verdiene, flere historier, eller at de gjør saker om helse og sykdom. Det nevnte tiltaket om å legge til flere søkeord vil kunne resultere i at Unicef øker synligheten innenfor forskjellige søk. Altså mulige søk som kanskje andre er nysgjerrige på. Altså hva Unicef arbeider med osv. Legge til søkeord er nokk ikke hele fasiten til økt synlighet, men det kan være med på å bidra til at de blir mer synlige. Da det er en sjangse for at de vil bli litt mer synlige innenfor søkeord hos andre målgrupper som ønsker å bli informert. Som blant annet studenter og andre unge målgrupper.
Det er en fordel for Unicef at de allerede er godt etablert og har et stort følge, da SEO kan være en langsiktig strategi. Derimot har det store fordeler. For Unicef kan SEO gi fordeler på synlighet i organiske søk. Blant annet kan SEO gi høy klikkfrekvens. Det vil si at flere ser igjennom organisk søk før de klikker på annonse på samme side. Organisk søk er gratis, og er også et mer varige tiltak. Ved å optimalisere innhold for organisk søk, er Unicef med på å skape og bevare et langsiktig kontaktpunkt for prospekter og eksisterende kunder.
Unicef kan anvende Google Ads for å øke synligheten via Google. Noe som kan øke besøk på nettsiden. Når man googler «Unicef» kommer det øverst på resultatsiden, også som annonse. Derimot kan Google Ads gjøre slik at andre utvalgte søkeord også blir koblet til Unicef. Annonse knyttet til andre ord som for eksempel: «verdenssult», «barn uten foreldre», «barn uten skole» osv. Slik at folk kan komme rett inn på Unicef når de google slike søk. Ofte slik at de som google slike søk ofte vil hjelpe og donere.
Samtidig kan det være avgjørende å vite at de ikke trenger å bruke Google Ads, da det er andre potensielle alternativer til markedsføring og annonse plassering på google. Men som nevnt kan de anvende Google Ads for å få en god plassering øverst på Google. Samt anvende det til å tiltrekke seg søk gjennom søkeord og analyser.
Influenser-markedsføring er en form for nettbasert markedsføring som med tiden har blitt et stort begrep innen markedsføring. Influenser-markedsføring er en markedsføringsmetode som kan minne om gamle samt nye markedsføringsverktøy. Forskjellen er at resultatene av kampanjen er et samarbeid/avtale mellom merkevare og influenser.
Mange kan tenke at det ideen om influenser-markedsføring involverer kun kjendiser. En influenser sitter på en makt som kan påvirke andres kjøpsbeslutninger med grunnlag av hans eller hennes autoritet, posisjon, kunnskap eller annet forhold som han/henne har til deres publikum.
Er du nysgjerrig på hva influenser-markedsføring er eller om du er en del av en nyetablererne merkevare kan dette blogginnslaget være en start på den reisen.
Hvordan legge en influenser-strategi og kom i gang
Som merkevare vil det være avgjørende å finne en influenser som kan naturlig og ærlig representere deres merkevare og hva dere selger. Da influenseren selv har brukt tid på å bygge opp sin egen merkevare.
Det er betydelig å huske at de fleste influenser har et stort online følge av ivrig og entusiastisk publikum som bryr seg om hva influenseren mener. Som merkevare vil det være en fordel å finne en influenser som er relevant, og kan representere samt oppriktig kan like/anbefale produktet/tjenesten deres.
Bestemme plattform/kanal er også en del av strategien. Merkevarens bransje har en betydning for valg av plattform, samt har den valgte influnseren en plattform hvor han/hun har mest følge og mest potensiale. Det kan også være en plattform som han/hun foretrekker. Her er det to parter som er med på å bestemme og legge strategi. Derimot kan det være en fordel å ha en ide om hvordan man ønsker at kampanjen skal se ut. Er man i mote og skjønnhetsbransjen vil Instagram eller YouTube være smarte plattformer. Da dette er plattformer hvor slike influensere arbeider mest og har stort følge.
En del av strategien er å ha ideer for kampanjekonsepter og hvordan de kan være kreative. En god kampanje vil dukke opp i feed på sosiale medier. Finn en influenser som kan nå ut til din ønsket målgruppe, samt at den personen som gjør det har gode kommunikasjonsegenskaper og kan bruke de på en kreativ måte.
Gjennomføringen av en god influenser-kampanje krever overvåkning og oppfølgning. Da det er flere personer involvert og man samarbeider med andre. Det kan oppstå misforståelser og feil. Det er ofte store mål som er ønsket resultat av slike kampanjer. Oppnå økt merkekjennskap og salg. Begrens målene hvis man er nyetablererne bedrift og heller fokuser på å få kjennskap fra den yngre kundebasen eller nå ut til en helt annen målgruppe.
Velg ut noen influensere deres mener kan være relevante for kampanjen, velg plattform/plattformer og sett mål. Når en strategi er valgt så er man nødt til å finne ut av hvordan man skal komme i kontakt med influenseren. Enten melding via deres egne plattformer eller så har de fleste etablerte og profesjonelle influensere kontaktinformasjon for business-henvendelser i bioen deres.
Hva ser man etter i de mulige samarbeidspartnere?
En influenser kan være hvem som helst. Det er følge de har som gjør dem innflytelsesrike og dermed ha påvirkningskraft.
Som nevnt er influenser-markedsføring et samarbeid. Et samarbeid mellom merkevare og en eller flere influensere. Det er derfor flere ting man kan undersøke og tenke på når det gjelder valg av samarbeidspartner. I dette tilfellet er det en influenser som er merkevarens samarbeidspartner. Et godt samarbeid mellom influenser og merkevarer krever åpen kommunikasjon. Tydelig dialog vil være nøkkelen til oppfølgning og overvåkning gjennom hele samarbeidet. Det er derfor viktig å velge seg ut en samarbeidspartner som kan gjøre nettopp dette. Det kan man vite gjennom andres erfaring med influenseren, og hvilke referanser de har.. Man kan også se om personen er lyttende og strukturert gjennom de første møtene hvis personen eventuell for kampanjen. Samt kan det også være avgjørende og se etter kompetanse og erfaring. Velge influenser med tanke på hvilken bransje man er i. Samarbeidspartneren burde kunne forstå virksomheten og hva produktet/tjenesten er ment for. Velg derfor en influenser som er i samme bransje. Om dette er mote og skjønnhet eller andre produkter/tjenester.
Hva må reguleres i samarbeidet?
Å regulere samarbeidet vil være en fordel da det sikres en forståelse og enighet i samarbeidet. Begge parter vil ha en forståelse i hva som skal leveres av resultater og hva som er ønsket sluttresultat. Samt vil en avtale som dette ansvarliggjøre at merkevaren følger opp samarbeidet som en profesjonell partner. En avtale kan blant annet inneholde:
Hva er kampanjen og hva skal publiseres
Hvilken plattform skal brukes
Rettigheter (bruk av bilder, video osv) og hvor lenge har dere rettigheter
Rapportering (hvor ofte og hvordan) og ønsket svartid
Eventuelle andre aktiviteter (ønsker man mer? Eventuelt at influenseren forplikter seg til å delta på, eksempelvis lanseringer, eller at influenseren er aktivt med å svare på spørsmål som dukker opp på plattformen til merkevaren)
Krav til merking av innlegg
Skattemessige konsekvenser ved eventuell sponsing av produkter/tjenester
Kompensasjon
Markedsføringslov
Ulovlig markedsføring er en av risikoene da influenser-markedsføring stadig øker i sosiale medier. I slik form for markedsføringen er flere aktører involvert, og det er da det ofte oppstår forvirring om hvem som har ansvaret for at markedsføringen er gjort i henhold til lover og regler altså markedsføringsloven.
Det er blant annet forbudt med skjult reklame. Markedsføringen som skjer online, skal presenteres slik at den tydelig er laget og gjort for markedsføring. Det betyr at markedsføringsmaterialet må merkes godt. Er ikke det tilfellet vil det bli en villedende utelatelse av opplysninger og i strid med loven. Da skjult reklame er ulovlig fordi forbrukeren har krav på å vite når de selv blir utsatt for reklame.
Innhold som fremmer salg av produkt/tjeneste på blant annet Instagram må merkes. Uansett fordel som kommer av innholdet. Merkingen må ha god plassering og være tydelig for publikum/forbrukere.
Så hvem har egentlig ansvaret? Alle aktører i markedsføringskjeden i prinsippet skal holdes ansvarlig. Da markedsføringsloven retter seg mot næringsdrivendes markedsføring i vid forstand. Advokatfirmaet Wiersholm tar for seg regelverket og kommer derfor til anvendelse på (1) influenseren, (2) annonsør, (3) nettverket, (4) reklamebyrået som har utformet kampanjen og (5) andre næringsdrivende som har vært involvert i markedsføringen og kampanjen.
Gode avtaler og regler vil være lønnsomt. Det vil resultere i at flere influensere arbeider bedre i markedsføringskanalen, samt gi annonsørene bedre uttelling for sine investeringer og det vil også redusere eventuelle risikoer.
Sosiale medier blir et verktøy og hjelpemiddel for president Volodymyr Zelenskyj under krigen mot Russland. Presidenten bruker sosiale medier og teknologien for å skape narrativer gjennom å spre informasjon og ytre meninger. Samt har sosiale medier vært et stort kommunikasjonsverktøy slik at president Volodymyr Zelenskyj når ut til sitt eget folk samt verden. Gjennom bruken av sosiale medier, taler og annen kommunikasjon kan han prøve å holde kampviljen oppe hos ukrainere, men også for å få frem budskap og sanke støtte hos andre land og internasjonale aktører.
På denne måten har også internasjonale medier også fått muligheter til å kunne oppdatere seg og videre formidle presidenten sitt innhold.
Under FNs sikkerhetsrådsmøte reiste den ukrainske FN- ambassadøren seg og holdt opp telefonen sin for å vise et videoklipp. Videoklippet viste Russlands innovasjon og dermed at den russiske FN-ambassadøren løy. Da han mente at det ikke var realiteten. Dette viser at digitale verktøy er med å skape oppfatninger av krigen, og at bilder, historier og filmer fra ofrene og presidenten vil endre oppfatningen av krigen som foregår mellom Ukraina og Russland.
Ung helt som president
En annen viktig faktor å huske på er at Zelenskyj er en ung president. Det samme er hans tidligere valgkampleder. Mykhajlo Fedorov er så vidt over 30 år og er Ukrainas digitaliseringsminister. Fedorov og Zelenskyj vet hvordan sosiale medier og andre digitale verktøy brukes. Vi kan heller ikke glemme at Zelenskyj er en tidligere ung skuespiller med stor følge på sosiale medier, og er vant til å utrykke seg samt som han har erfaring innen PR, kommunikasjon og TV. Altså han er en tidligere underholder, noe som kan ses gjennom hans taler som ofte er inspiriet av Winston Churchill.
Førstedamen Olena Zelenska er også aktiv på sosiale medier. På Instagram legger hun ut innlegg og oppdaterer. Som tidligere manusforfatter har hun erfaringen med kommunikasjon og god tekst som hun linker med sterke bilder. Som ektepar gjør de en god jobb og begge er opptatt av å spre informasjon og budskap. Samt blir budskapet enda sterkere når førstedamen også er med på sosiale medier.
Zelenskyj har stått fram som en global helt via digitale kanaler da han avviste et amerikansk tilbud om å evakuere. «Jeg trenger ammunisjon, ikke en tur» var svaret fra presidenten til den amerikanske regjeringen. Flere mener at denne setningen fra Zelenskyj vil gå inn under verdenshistorien. Hans smarte bruk av sosiale nettverk har bidratt til beseiring av et propagandasystem som forsøkte å spre falske nyheter om at han hadde flyktet. Derimot ble Zelenskyj en tilstedeværende president som aktivt holder kommunikasjonen oppe for befolkningen samt verden.
Live er bedre
Blant annet bruker presidenten direkte kommunikasjon. Direkte (live) bruk av sosiale medier øker troverdigheten. Nettopp fordi det ikke er mulig å redigere og fikse på innholdet. På denne måten blir innholdet til Zelenskyj oppfattet som oppriktig og ærlig.
Direkte taler har resulterte i sterk påvirkning på vestlige land, da Zelenskyj har klart å få sympati og støtte. Kommunikasjon fra Ukraina har dermed stor betydning.
Under Zelenskyj sine taler har han vært bestemt og selvsikker, han leser heller ikke opp ordene sine fra papir, men han snakker rett inn til kameraet og rett inn til folket.
Kommunikasjon med tech-ledere
Tech-ledere som Elon Musk, Jeff Bezos og Tim Cook er med på å støtte den ukrainske presidenten. Samt har han også kommunikasjon med lederne for PayPal, Netflix, Microsoft og YouTube. Resultatene av denne kommunikasjon er sanksjoner mot Russland. Tech-selskapene velger å støtte Ukraina og president Zelenskyj og dermed blokker Russisk propaganda. Samt beskytter de Ukraina for cyberangrep.
Facebook
Presidenten bruker blant annet Facebook som et kommunikasjonsverktøy. Der legger han ut selfie-videoer. Zelenskyj framstår som en del av folket, da han skaper tillit mens han går utenfor kontoret og i gatene utkledd i t-skjorte og jeans. Han viser at han ikke gjemmer seg og han vil ikke reddes. Mye av denne kommunikasjon gjennom video vekker medfølelse og oppmerksomhet.
President Zelenskyj har selv operert på sine sosiale nettverk og har vist seg for offentligheten direkte, formidlet seg personlig med egen stemmer og klart å fjerne de falske nyhetene. Den digitale aktiviteten fra presidenten har den ukrainske hæren og befolkningen stilt seg på presidentens side og det samme har vestlige land.
Google Ads er et annonsesystem til Google. Det er noe jeg tidligere har hatt kjennskaper til, men aldri anvendt selv. Har nå gjennom digital markedsføring lært at Google Ads gir mulighet for å være annonsør og nå ut til personer som aktivt leter etter dine produkter eller tjenester ved å bruke søkeord. Samt gir det også muligheter for å nå personer som kan tenkes å være interessert. Basert på tidligere atferd og interesser.
Hva kan man gjøre i Google Ads:
Sette opp søkeannonser
Sette opp shopping-annonser
Sette opp Youtube-annonser
Sette opp Gmail-annonser
Sette opp bannerannonser
Sette opp app-annonser
Og… Discovery-annonser
Altså det finnes mange muligheter av annonsemuligheter i Google Ads. På Google Ads har man anledning til å målrette seg mot de aktivt leter etter slike produkter som dine i søkemotoren i Google.
Stegene nedenfor er basert på egen erfaring, men også via flere guides fra Youtube. De vil bli linket under.
Steg for steg
1: Annonse innstillinger
Steg 1: Mål og hensikt
Se for deg en annonse fra hvordan resultat du ønsker, og hva som er det endelige målet
Steg 2: Velg type annonse
Om det er video, bilde, tekst osv
Steg 3: Hvor vil du at annonsen skal føre søkerne/klikkerne.
Rett inn på nettsiden? Inn på instagram, inn på Appen? Osv
Steg 4: Start og sluttid samt når på døgnet
Start og sluttid på annonsen og når på døgnet skal annonser eksponeres
Steg 5: Land og språk innstilling
Velg land/område reklamen skal vises i. Velg også at reklamen skal vises til de i det valgte området, eller de som er fra området. Velg språk. Lurt at dette går overens med det valgte området.
Steg 6: Valuta
Velg valuta for å betale og sette budsjett
Steg 7: Bidding Strategy
Sett mål for kampanjen.
Steg 8: Legg til extensions (utvidelser)
Annonser reagerer på flere søkeord. Prisen senkes per klikk hvis det er en høyere kvalitetsscore.
2: Sett opp en annonse gruppe
Steg 1: Bestem hvilke søkeord annonsen skal vises for.
Start med å skrive inn nettadressen du ønsker trafikk til.
Steg 2: Trykk på «hent søkeord»
Google kommer til å foreslå søkeord, men bruk dine egne ideer og gjør din egen søkeordplanlegging. Legg til så mange grupper og nøkkelord/søkeord du tror vil få frem klikk.
3: Opprett Google-annonser
Steg 1: Lag overskrifter til annonsen
Høyresiden skal du finne en forhåndsvisning for hvordan disse vil se ut i søkeresultatet. Minst tre overskrifter og minst to beskrivelser anbefales.
Tips: Prøv å søk på forskjellige ord som er relevante til din bedrift. På denne måten kan du se hva konkurrentene gjør.
Opprett to beskrivelser på opptil 90 karakterer hver. Her har du komplett 180 karakterer å selge produktet ditt på. Skriv gjerne om hvilken benyttelse produktet eller tjenesten din vil ha for den mulige kunden din.
Tips: Prøv å lag to annonser. På denne måten kan du sammenligne de og se hvem av de som gjør det best. Trykk da på «ferdig» hvis du ikke velger å lage to trykk på «lagre og fortsett»
Når Google-kampanjen er klar!
Gå over annonsen og godkjenn den!
Du kan også gå på din oversikt og trykke på «bytt visning». Slik kan du få den mest oversiktlige kampanjevisningen.
I modul 4 av DIG2103 er vi nå i gang med Digital Markedsføring. Denne delen av semesteret kommer til å handle om hvordan vi markedsfører nettbutikken, samt få markedsinnsikt via blant annet Google Analytics, og Google Ads osv.
Synlighet AS forklarer Google Analytics slik: Analyseverktøyet Google Analytics gir deg innsikt og data du kan bruke som beslutningsgrunnlag for viktige avgjørelser. Finn blant annet ut hva brukerne gjør på nettsiden din og hvilke resultater du får fra markedsføringstiltak.
Google Analytics vil gi en bred forståelse av din egen nettsiden via analyser. Analysene gir anledning for forbedring og endringer. Det er et ukomplisert verktøy som kan gi deg innsikter i hvilke kanaler som frembringer mest trafikk til din nettside. En økt forståelse av trafikken og atferden på nettiden vil man enklere kunne lykkes med nettsiden, om det er en blogg eller nettbutikk.
Via Google Analytics kan du blant annet få vite
Hvem som besøker nettsiden din
Hva de gjør på nettsiden
Hvordan kampanjer presterer
Hvilke sider som gir flest salg
Steg for steg: Kom i gang!
Steg 1: Det første du må gjøre er å logge inn på analytics.google.com . Hvis du ikke allerede har en google-konto, kan du registrere deg.
Steg 2: Neste steg er å fylle inn navn, url og domene til nettsiden du ønsker å spore.
Steg 3: Fyll inn eiendomsinformasjon
Steg 4: Du skal nå bruke sporingskoden du har mottatt. Det er forskjellig hvordan du legger den inn, avhengig av hvilken plattform du bruker. Du kan da følge anvisningene til Google Analytics
Steg 5: Siste steget er å sjekke om koden fungerer. Dette kan du kontrollere ved å logge inn på Analytics brukeren din, samtidig som du klikker deg rundt på nettsiden din.
5 tips for å bli god med Google Analytics
Her er 5 tips som kan gjøre analysearbeidet litt enklere og mer effektivt.
Nr 1: Ta deg god tid og sett opp Google Analytics korrekt
Sørg for at kontoen din måler de viktigste aspektene med nettsiden din. Slik at du får nøyaktig data basert på å måle det som har verdi for deg.
Nr 2: Gi oppmerksomhet på hvorfor du måler det du skal måle. Gå inn med et mål.
Ikke rot deg bort i andre funksjoner og muligheter inne hos Google Analytics. Gjør en ting om gangen og fokuser på det.
Nr 3: Anbefaler å gå igjennom de viktigste KPIene ukentlig.
Gjør man store og ofte endringer på nettsiden er det en fordel å følge med på rapportering for å se om det gir negativt utslag. Derfor er det lurt å rapportere og gå igjennom jevnlig.
Nr 4: Sammenlign perioder
På Google Analytics viser som standard de siste 30 dagene på rapportvisning. Det er mulig å endre periode. Det er mulig å sammenligne to perioder ved å huke av «sammenligne med». Det kan være lønnsomt å bruke denne funksjonen for å se forbedringer i forhold til KPIene.
Nr 5: Sett opp segmenter
Segmenter kan brukes på alle rapporter i Google Analytics. Her kan man sette opp spesifikke kriterier og sammenligninger for å se hva som gjør det dårlig og hva som gjør det bra inne på nettsiden. Med segmenter kan man lage rapporter inne i rapporter.
Å sette sammen et team virker enkelt og lettvint i praksis. Derimot har et godt og gjennomtenkt team alt å si for at prosessen skal bli vellykket samt et godt resultat. For meg var motivasjonen stor, og jeg ønsket å sette sammen et team med like motiverte personer. Samt er dette prosjektet et prosjekt som innebærer mange ulike steg innenfor en relativt kort periode. Derfor var det også avgjørende for meg at jeg hadde kjennskaper til personene slik at startfasen kunne bli effektiv og vi ikke vare redde for å være ærlige med hverandre. Samt har jeg hele tiden hatt i bakhodet at et team er et bra team hvis man kan dra nytte av hverandre for å nå felles mål. Vi er alle gjensidig ansvarlig for at vi kommer i mål.
Teamet vårt består av tre personer. Hvor jeg har mer eller mindre kjennskap til begge fra tidligere semester. Det var viktig for meg at teamet kunne snakke og jobbe sammen. Da perioden for prosjektet ikke er så langt, og jeg opplevde at jeg ikke hadde så lyst til å «gå rundt grøten», og heller ikke være redd for å si hva jeg mener.
Teamet har under hele perioden vært flinke til å kommunisere og samarbeide mot felles mål (OKR). OKR for oss har gjort at vi hele tiden har hatt et felles verktøy, som har hjulpet oss med å hele tiden prioritere de viktigste oppgavene for å nå mål. Det har vært viktig for oss at våre key results hele tiden har representert en virkelighet av våre ambisjoner. Samt har det vært et verktøy som har gjort at vi hele tiden har kommunisert og nesten blitt tvunget til å møtes og jobbe sammen. Derfor ville jeg sagt at OKR og våre evner til å følge opp dette har vært en positiv opplevelse i teamet og vi sitter igjen med mye kunnskap og forståelse. Forståelse på hvordan det vil si å felles jobbe mot mål.
Starte prosjektet og finne konsept
Etter å ha sett tidligere studenter presentere ble jeg inspirert til å sette i gang og myldre ideer med teamet. Vi hadde vårt første møte dagen etter første forelesning. I løpet av dette møtet ble vi enig om konsept. Vi fikk også opprette de digitale kanalene vi ønsket, og vi ble enige om navn på produktet/nettsiden. Samt fikk vi også bestilt varer som senere skulle bli det ferdige produktet. Jeg gikk fra dette møtet med en stor optimisme og en følelse av godt samarbeid og en relativ god motivasjon blant teamet.
For meg personlig ville jeg at pengene skulle gå til en god sak. Da det virker relevant, og det kan være en fordel når man skal skaffe seg mentor/samarbeidspartner. Det virket lettere å markedsføre seg mot en god sak da jeg mener at man kan involvere flere. Det kunne være mulig å involvere organisasjoner som jobbet med aktiv ungdom, eller andre organisasjoner som arbeider med idrett generelt. Altså det virket som en ide som kunne inspirere andre.
I prosessen ved å finne konsept opplevde jeg mye lærdom i det å utforske et marked og se på konkurranse. Jeg var klar over at tennissokker var mulig å få tak i flere steder, men det som skilte oss fra andre var at pengene skulle gå til aktive ungdomsmiljøer etter pandemien. Etter mye leting var det ikke noe lignende jeg kunne finne.
Komme i mål med team
Veien fram mot et ferdig resultat har vært en lærerik prosess. Både fått personlige kunnskaper. Samt lært mye om hvordan man jobber effektivt i et team. Hvordan man skal jobbe sammen for å nå felles mål. Vi har gjennom hele prosessen vært avhengige av hverandres presentasjoner for å nå målene våres. Det har ikke vært noen som ikke har bidratt eller ikke vært motivert. Til tider har vi hatt noen utfordringer med at noen på teamet ikke har hatt en felles forståelse av hvordan vi skal løse ulike oppgaver. Rett og slett vært uenige om hvordan vi skal løse oppgaver for å komme frem til målene. Derimot har vi løst dette ved å stadig ha en åpen dialog og vi har satt opp møter for å løse de konfliktene vi har møtt på veien.
Markedsføringen for Aktivigjen ble som et stort samarbeidsprosjekt. Dette var noe vi startet med i slutten av mars og har hold på med hele veien.
Noe som har funket godt for oss har vært at vi tidlig lagde en markedsføringsplan som skulle følges fram mot lansering. Markedsføringsplanen var en felles ide og alle punkter var nøye planlagt. Vi fordelt arbeidsoppgaver innenfor hvert punkt. Noen tok ansvar for sportevent, noen andre tok ansvar for «influencer marketing» og noen andre tok ansvar for sosiale medier osv.
Personlig opplevde jeg dette som en god ide. Da det ikke ga ikke mening for oss at alle skulle gjøre litt av alt. Heller at vi deler inn i oppgaver og så holde hverandre oppdatert. Uansett om det oppsto forvirring i roller og oppgaver løste vi dette ved å ha konstant kommunikasjon og en åpen dialog.
Markedsføre et par sokker kunne av og til føles som en umulig oppgave da det ikke er et innovativt og spennende produkt. Derimot baserte vi mye av markedsføringen på bakgrunnen av merkevaren. Dermed ble markedsføringen utført ved at vi heller ønsket å inspirere og påvirke forbrukere til å bidra i form at støtte til aktiv ungdom.
En utfordring her ble å finne riktig måte å inspirere på. Hvordan kan vi nå ut til både unge og eldre på en inspirerende måte. En ting vi gjorde var å bruke ungdommer til alle bilder vi tok. For å bevise at dette er noe vi gjør for ungdommen. At det er tydelig, er viktig for oss. Noe annet vi gjorde som en del av markedsføringen var at vi med ord fortalte hva vi gjorde og hva pengene gikk til. På denne måten ble det konsististens. Altså det ble samsvar mellom ord og handling.
Lansering ble en positiv opplevelse for oss. Alt som skulle være klart til datoen (01.05) var klart. Noe som gjorde at dagen ikke ble en belasting for oss, og vi kunne sette søkelys på å oppdatere de digitale kanalene og se de første salgene komme inn.
Hva jeg ville gjort annerledes
Jeg ville ha sørget for et enda bedre system og et jevnt arbeid i gruppa. Av og til kunne utfordringer bli satt litt til siden. Her kunne jeg ønske at teamet hadde vært flinkere til å håndtere utfordringene med en gang.
På nettsiden solgte vi tennissokker som vårt produkt. I praksis ser nettsiden litt tom ut, da vi kun selger to produkter. Her kunne jeg tenke meg å selge flere produkter. For eksempel drikkeflasker eller enkle t-skjorter. Noe som kan bidra til at nettsiden blir mer komplett og det er mer å velge i.
Ellers er jeg fornøyd med teamet sin innsats, samarbeid, motivasjon og kreative ideer. Det har vært lærerikt å jobbe med noe slikt som dette i praksis, og jeg har lært mye av dette.
i de første månedene til Leo Widrich som med gründer av Buffer, skrev han to til tre gjesteblogginnlegg hver dag. I januar 2011 begynte i selskapet, og innen april hadde han fått merkevaren deres omtalt i over 100 blogger. I løpet av ni måneder hadde de registrert over 100 000 brukere.
Flere kaller det Leo gjorde for «innholdsmarkedsføring», «kundeanskaffelse» og «å gjøre ting som ikke skaleres», men disse utsagnene går glipp av det større bildet.
På ni korte måneder bygde Leo Buffer inn til en meningsfull merkevare!
Virkeligheten av en merkevare
Du bygger en merkevare når du har skåret ut en del av folks hjerner.
Ta et sekund og tenk på hvorfor Amazon er så avhengighetsskapende. Amazon har en del av hjernen vår. Noe av det første man gjør når man ønsker et produkt er å trykke seg inn på Amazon og bestille. Ofte via en applikasjon.
Tidligere bygde man en merkevare ved å få direkte besøkende uten tilskrivelse som kommer på nettsiden. Det er personer som besøker nettsiden uten grunn. De besøkte nettsiden grunnet en tanke som trigget dem til å besøke nettsiden.
På lang sikt betyr dette at merkevaren vil utvides. Nettopp fordi du har plass i folks hjerne. Noe som vil bety flere omtaler og videreformidling.
Det er derfor det er så avgjørende å bygge opp merkevaren din. Det er det som får deg av tredemøllen med å «gjøre ting som ikke skalerer» og får deg mot reell vekt.
For å bygge merkevaren din fra ingenting, behøver du to ting: nyhet og repetisjon.
Nyhet
Nyhet: kvaliteten på å være ny, original eller uvanlig.
Siden 1999 har 37signals blogget om hva de gjør, hvorfor de gjør det, og hvordan de tenker om å bygge opp virksomheten deres. Da de startet med bloggen, var det svært uvanlig. Det var ingen andre som delte hvordan de balanserte bygge produkter med rådgivning, eller hvordan de utførte A/B-testing for SaaS-virksomheten.
De er et prakteksemplar i SaaS for å skape nyhet rundt merkevaren ved å dele, utdanne og hjelpe andre mennesker med å lære.
Vi ville dele alle og enhvers markedsføringsanalyseinnhold, så lenge det var av høy kvalitet og nyttig.
Vi definerte merkevaren vår ved å være hjelpsom, og det samme gjorde Twitter-kontoen vår til stedet for at markedsførere skal lære mer om analyser. Over tid har vi utvidet Twitter-følget vårt til over 200 000 mennesker, alle 1000% organiske. Dette er gjort uten å bruke en krone.
Hvordan gjøre suksess på Twitter, med eller uten buffer.
Over tid injiserte de mer nyhet i merkevaren med sin vitenskapelige tilnærming til lykke og produktivitet og sin radikale tilnærming til selskapets åpenhet. De var i stand til å holde nyheten frisk og få den til å vare, fordi den kom fra et autentisk og ekte sted.
For å bygge en merkevare kan du ikke bare snakke om nyhet. Du må faktisk sette det i praksis og skape en ny opplevelse for folk.
Repetisjon
For å skaffe seg en plass i noens hjerne, må du kunne komme inn i hodets deres gjentatte ganger til du er der for å bli. Repetisjon behøves.
«innholdet» i «innholdsmarkedsføringen» er nøkkelen her:
Innholdet kan være en tweet, et Facebokk-innlegg, et blogginnlegg eller noe som kan produseres og distribueres gjentatte ganger.
Egenskapen til innhold er at den kan skaleres, både når det gjelder det uendelige antallet mennesker som kan konsumere et enkelt stykke innhold og de utallige måtene innhold kan pakkes og produseres på. Den skalaen er det som skaper repetisjonen som gjør merkevaren.
Når Leo snakker om sin gjestebloggstrategi, understreker han viktigheten av å « velge kvantitet fremfor kvalitet ». Sagt annerledes:
Folk overvurderer ofte merkestoffet og undervurderer merkegjentakelsen.
Leo holdt stoffet smalt og sentrert helt rundt hvordan man gjør det bra på Twitter. Han satte søkelys på repetisjon og publiserte over 150 gjesteinnlegg, og det var dette som gjorde Buffer til en autoritet på de beste måtene å bruke Twitter på.
Hos Quick Sprout bygde vi en merkevare sammen med min med gründer Neil Patel. Vi la nesten identiske bilder av ansiktet hans på forsiden, på sidefeltet på bloggen, på Twitteren hans, på hans personlige side og mer. All den gjentagelsen gir et minneverdig inntrykk og skaper plass i folks hoder.
Flere eksempler på repetisjon som er med på å bygge merkevaren.
Hos AdEspressp drikker hvert teammedlem espresso i deres team. Samt bruker de samme bilder på tvers av Facebook- og Twitter-profilene sine.
Med gr ünder Armando Biondis ord, er det » lavintensitetsfrekvensen som bygger merkevare og selvtillit», og han krediterer den for å ha fått dem fra 0 til $1M+ i årlig tilbakevendende inntekt.
Hos ReadMe legger de oppstartsmaskoten for ugle overalt på siden deres, de bruker den i alle sosiale medier og kommunikasjon med kunder.
For grunnlegger Greg Koberger betyr gjentakelsen at «kundene våre kjenner Owlbert nå, men enda viktigere, de vet at selskapet vårt er litt annerledes.»
Den beste måten å bygge en merkevare på starter med deg
Når du starter fra ingenting, er du den beste merkevaren du kan bygge for virksomheten din. Dette er regelboken som har fått folk som Jason Fried, Neil Patel og Leo Widrich til å bygge både personlige merkevarer og firmamerkene fra bunnen av.
Nyheten er basert på det som inspirerte deg til å starte din bedrift.
Tidlig er repetisjon lett fordi du kan gjøre det mot deg selv og historien din. Folk liker historier, og de vil alltid høre om hvorfor du startet bedriften din.
Når du gjør det, vil du samle den kollektive stammen din rundt deg, og du vil begynne å feste deg i folks hoder. Gjennom repetisjon og opprettholdelse av nyhet kan du skjære ut mer og mer plass.
Før du vet ordet av det, tenker folk atferdsmessig om deg og bedriften din. Fordi de tenker på deg, snakker de om deg og deler produktet ditt med andre mennesker.
Å bygge opp en merkevare handler om mer enn å gi ut gratis swag med logoen din på. Det handler om å lage historier. Ditt produkt og din bedrift er til for å gjøre jobber for kundene dine og hjelpe dem med å lykkes.
Det er flere verktøy og produkter i SaaS i dag enn noen gang før. For hver jobb som må gjøres, er det et mangfold av verktøy som fyller plassen. Til syvende og sist er merkevaren din det som skiller bedriften din og produktet ditt i hodet til kundene dine. Merkevare er det du må sette søkelys på for å kunne konkurrere i dagens overfylte markeder.
Innlegget til Hiten er oversatt og det er endringer underveis. Både ord som er byttet ut samt hvordan innlegget er satt opp. Innlegget er godt skrevet og det var flere punkter som jeg personlig ikke har tenkt over. Blant annet var nyhet er fin måte å bygge merkevare på. Samt repetisjon. Her kom Shah med gode eksempler. Likte at innlegget var enkelt og effektivt. Det var ingen tung tekst å oversette samt forstå. En god artikkel som la vekt å alle de autentiske måten man kan bli minneverdig på.
ARKET gir godt førsteinntrykk. Det er en nettbutikk som fort gir en klar oversikt. Even Ødegård kommer med en 5 sekunders regel i et blogginnslag for INEVO. Denne regelen kan nesten bli brukt som et virkemiddel for å vurdere førsteinntrykket på en nettbutikk. Man kan ut ifra 5 sekunder avgjøre om førsteinntrykket er godt. Dette gjøres ved at kunden kan svare på de tre spørsmålene listet nedenfor.
Har jeg kommet til riktig sted?
Hva er det jeg kan gjøre her?
Hvorfor skal jeg gjøre det her?
For å vurdere ARKET skal jeg nå gå igjennom de tre spørsmålene utifra egen oppfattelse som jeg selv gjorde på 5 sekunder inne på arket.com.
Har jeg kommet til riktig sted? – Ja. Det er tydelig at man har kommet til rett sted. Arket står tydelig frem i tilsvarende logo som de har i fysiske butikker. Det er også en klar oversikt over hva som selges.
Hva er det jeg kan gjøre her? – På arket sine nettsider er det tydelig at man kan handle klær. Både til dame, mann, barn, baby, interiør og en egen kategori som heter reise.
Hvorfor skal jeg gjøre det her? – Det som vises størst på forsiden når man først kommer inn i nettbutikken er deres SS22 (spring summer collection). Altså det er mulig å kjøpe inn det nyeste fra deres sortiment og det viser at de er en nettbutikk som stadig oppdateres. Man får også lett se at man får 10% på første kjøp ved å melde seg inn på deres nyhetsbrev.
Ellers er nettbutikken designet i svart og hvit, og er med det en ryddig og «rolig» nettbutikk. Noe som gjør den minimal og gir produktene hovedfokus.
2 – Synlighet
ARKET er en velkjent butikkjede, og er gode på reklame som blant annet Google Ads og Google Shopping. ARKET er sammen med Zalando og Miinto øversts på annonser hvis man for eksempel googler «jeans dame». ARKET er samt synlig på Instagram shop.
3- Brukervennlighet
ARKET gjør det enkelt for hvem som helst til å kunne bruke deres nettside. Valg av språk gjør det enkelt å orientere seg rundt. Nettbutikken er organisert etter kjønn samt barn, interiør og reise. Det er videre underkategorier som gjør det enkelt å finne fram til det man leter etter. Det er et tydelig søkefelt, logg inn, kundeservice med mer og handlekurv.
(skjermbilde hentet fra ARKET.com)
ARKET er også tilpasset mobil. Du får den samme oppleves fra mobil som man gjør på en PC. Det finnes ingen ARKET applikasjon. Dette kan være noe ARKET kunne opprettet for å øke brukervennligheten og kanskje gjøre det enda lettere for de faste kundene å stadig besøke nettbutikken da den vil bli mer tilgjengelig for dem.
(skjermbilde hentet fra ARKET.com)
4 – Kjøpsprosessen
Kjøpsprosessen på ARKET er enkel. i tillegg er det gratis frakt for bestillinger over 1500kr. Priser er tydelige og det er enkelt å vite hva som stadig er det neste steget, da det står tydelig på skjermen. Har man bestilt fra ARKET før er det en svært enkel og kort prosess da man har lagret personlig informasjon samt adresse til hvor pakken skal leveres. Er det første gang man bestiller fra ARKET er prosessen mer kompleks men ikke kompleks nok til at alle skal kunne klare det. Det er en standard «checkout». Navn, epost, telefonnummer, personnummer og adresse. Neste steg videre er hvor pakken skal leveres. Her kommer det opp forslag til din nærmeste mulighet for postmottakelse. Det er også oppgitt forventet leveringstid, så kunden har en viss anelse om hvor lang til det kommer til å ta før de mottar varene.
Når man har luket ut dette så er det videre til betaling. Alt dette på samme side. ARKET tilbyr kort (visa, MasterCard osv), de tilbyr klarna (mulighet for å betale innen 30 dager), og PayPal. Alle betalingsmuligheter som ARKET tilbyr er presentert med logoer. Dette er med på å gjøre betalingsprosessen tryggere.
Når dette er gjort er det bare å betale og hvis bestillingen er over en viss sum må den ofte godkjennes via Bank ID. Så får man en e-post med at bestillingen er godkjent. Man får også en ny e-post når bestillingen er på vei samt når den er klar for henting. ARKET tilbyr gratis retur innen 30 dager etter kjøp, så det er fult mulig å returnere varer hvis det ikke skulle falle i smak. En retur fra ARKET er like lett som en bestilling da man får med returskjema samt returetikett.
(skjermbilde hentet fra ARKET.com)
5 – Teknologi/hastighet
Personlig har jeg aldri opplevde ARKET til å være tregt. Derimot kan det ta litt lenger til en antatt at bildene av produktene dukker opp. Dette er ikke tilfellet hver gang, men av og til. Nok til at man kan bli utålmodig og lukker siden.
6 – Kundetilfredshet
ARKET viser ikke til andre kunders erfaring og anmeldelser. Noe som kunne ha vært et godt hjelpemiddel for å få en usikker kunde til å handle. Derimot mestrer ARKET å informere om hvordan de operer bærekraftig. Altså hvordan de ønsker å redusere deres fotavtrykk på miljøet. Slik informasjon kan bidra til at miljøbevisste kunder opplever ARKET som en troverdig og oppdatert nettside.
(skjermbilde hentet fra ARKET.com)
7 – Trygghet
Det er en trygghet i seg selv at man har mulighet til å returnere varer innen 30 dager. Samt er det mulighet for å lett komme i kontakt med kundeservice. Det er lett å orientere seg fram på kundeservice, og man får raskt svar!
(skjermbilde hentet fra ARKET.com)
8- Kundekommunikasjon
ARKET er aktive på sosiale medier og er gode på oppdateringer. På Facebook har personer mulighet til å legge inn anmeldelser. ARKET svarer på de aller fleste anmeldelsene. Både gode og dårlige anmeldelser. Derimot er ikke ARKET like flinke til å alltid svare på spørsmål de får på Instagram. De har nesten 1 million følgere på Instagram med ca. 5-20 kommentarer på hver post. Det er ikke alle kommentarer som er spørsmål, så det burde ikke være vanskelig å svare på dem. Kan være at disse spørsmålene blir svart privat til hver enkelt person, men det hadde vært gunstig for ARKET å vise at de offentlig tar seg tid til å svare på spørsmålene.
9 – Priser, utmerkelser og artikler
Jeg har ikke klart å finne priser eller utmerkelser. Regner med at hvis ARKET har blitt utdelt noe av dette så hadde det blitt presentert og lagt tilgjengelig på nettsiden.
10 – Konsept og strategi
ARKET har et enkelt og oversiktlig konsept. Det er lett å se hva som selges og hva som ønskes av ARKET. Det er lett å få en forståelse av at de ønsker mer-salg ved at de stadig viser frem andre produkter «som jeg kanskje vil like».